|
||||||
|
||||||
فدراسیون فوتبال کشورمان در سال ۱۴۰۰ روزهای تلخ و شیرینی را تجربه کرد و فراز و نشیبهای زیادی داشت که نگاهی به این اتفاقات میاندازیم. به گزارش خبرنگار ورزشی خبرگزاری تسنیم، فوتبال ایران در سال ۱۴۰۰ پر فراز و نشیب بود. عبور از بیم و رسیدن به امید، شاید پررنگترین بخش این فراز و نشیبها بود. در سالی که کمتر کسی شانسی برای عبور تیم ملی از جهنم منامه داشت، اما پیش از اینکه سال به پایان برسد، تیم ملی فوتبال در سالی که هیچ شکستی در کارنامه نداشت، به جام جهانی ۲۰۲۲ قطر رسید. با این حال در بخشهای دیگری هم شرایط آنطور که باید نبود و اتفاقات غیرقابل پیشبینی زیادی رقم خورد، از جمله تغییرات در رأس فدراسیون فوتبال و عزل موقت شهابالدین عزیزی خادم که شوکی بزرگ برای فدراسیونی بود که سال را با این رئیس آغاز کرده بود.
چالش میزبانی در واپسین روزهای سال ۹۹ بود که شهابالدین عزیزی خادم بهعنوان رئیس فدراسیون فوتبال برای یک دوره چهار ساله انتخاب شد. چالشهای پیشِ روی عزیزی خادم شاید به اندازهای بود که برای او روزهای سختی را متصور شد و حتی پیشبینی کرد که زیر بار مشکلات، پایان دوره چهار ساله خود را نبیند. مشکلاتی چون بدهی فدراسیون فوتبال به شستا، پرونده مارک ویلموتس، تعیین تکلیف کادر فنی تیم ملی، وضعیت نامساعد تیم ملی در گروه C مرحله دوم انتخابی جام جهانی ۲۰۲۲، ناامیدی از صعود به جام جهانی و... . در کنار این چالشها، در همان روزهای ابتدایی کنفدراسیون فوتبال آسیا نیز بحرین را بهعنوان میزبان متمرکز دیدارهای گروه C انتخاب کرد که این مسئله خود چالش بزرگی برای فدراسیون فوتبال بود.
تبدیل جهنم منامه به بهشت فدراسیون فوتبال در کش و قوس حمایت یا تغییر کادر فنی تیم ملی، درگیر پرونده میزبانی بحرین نیز بود و رکوردهایی مانند عدم پیروزی ایران در خاک بحرین، قرار گرفتن در رتبه سوم جدول، کاهش اعتمادبهنفس ملیپوشان باعث شد نامهنگاری برای تغییر میزبانی صورت بگیرد. هرچند فدراسیون در این مسیر موفق نبود و تصمیم کنفدراسیون فوتبال آسیا تغییر نکرد. با این حال، تیم ملی با دراگان اسکوچیچ توانست با کسب چهار پیروزی مقابل هنگکنگ، بحرین، کامبوج و عراق بهعنوان تیم نخست عبور کند و ضمن شکستن طلسم عدم پیروزی در منامه مقابل بحرین، جهنم را تبدیل به بهشت کرد.
شروع بیقانونیها نمیتوان گفت فدراسیون فوتبال در شروع کارش در تمام مسائل قانونی عمل کرد و حتی کوچکترین اقدامی خلاف قانون نداشت، اما میتوان شروع بیقانونیهای بزرگ را از زمانی دانست که شهابالدین عزیزی خادم خلاف اساسنامه عمل کرد و حاضر به برگزاری مجمع نشد. زمانی که نواب رئیس اول و دوم عزیزی خادم به صورت سرپرست و برای مدت سه ماه منصوب شدند، اساسنامه تأکید میکرد طی سه ماه نواب رئیس پیشنهادی به مجمع معرفی شوند. با این حال شاید وضعیت حساس تیم ملی در راه جام جهانی باعث شد کمی این مسئله به تأخیر بیفتد، اما در ادامه تأخیر تبدیل به بیقانونی شد و فدراسیون پس از صعود تیم ملی به مرحله نهایی انتخابی جام جهانی نیز، اقدامی برای برگزاری مجمع نکرد.
ورود رسمی خوبان عالم به واژگان فوتبال در بحبوحه صعود تیم ملی به جام جهانی، بودند دستهای از افراد که تلاش و توانایی کادر فنی و بازیکنان تیم ملی را به مسائلی خارج از فوتبال ارتباط میدادند. هرچند این مسئله برگرفته از صحبتهای شهابالدین عزیزی خادم و البته شنیدههایی بود که از نخستین روزهای حضورش در فدراسیون فوتبال، به گوش میرسید. ارتباط با افرادی خارج از چارچوب فوتبال و مباحث مدیریتی و ورود خرافه به فوتبال، باعث ایجاد حواشی زیادی برای تیم ملی شد. شاید ورود رسمی این مسئله به فوتبال، پس از مصاحبههای متعدد رئیس فدراسیون و کمک خوبان عالم، الطاف خفیه الهی، دعای مقربین الهی و... بود تا واژگان جدیدی به فوتبال کشور اضافه شود. مسئلهای که عدم توضیح و سکوت عزیزی خادم به آن دامن میزد که همین موضوع به حاشیهای بزرگ برای رئیس فدراسیون فوتبال تبدیل شد.
بلاتکلیفی پس از صعود تاریخی هرچند نباید رؤیاهای فوتبال ایران آنقدر کوچک باشد که صعود از مرحله دوم انتخابی جام جهانی و رسیدن به مرحله نهایی، بزرگ جلوه داده شود. با این حال با وضعیتی که تیم ملی در دور رفت بازیها داشت و شرایط میزبانی که به بحرین رسید، صعود تیم ملی را تبدیل به صعودی تاریخی کرد. البته پس از این اتفاق و محکم شدن باورها نسبت به دراگان اسکوچیچ، شیوه برخورد عزیزی خادم با آینده این مربی، تیم ملی را در بلاتکلیفی قرار داد. اینکه تیم ملی با اسکوچیچ ادامه خواهد داد یا نه. هر چند در نهایت فدراسیون به دلیل مشکلات مالی و عدم توان پرداخت دستمزد مربی دیگری، مجبور به ادامه کار با دراگان اسکوچیچ شد که حالا رکورددار پیروزیهای متوالی و عدم شکست است.
انتخاب مهدویکیا و ابقای اسکوچیچ تیم فوتبال زیر ۲۳ سال ایران، از زمان انتخاب عزیزی خادم بهعنوان رئیس فدراسیون بلاتکلیف بود تا مهدی مهدویکیا در آستانه مسابقات انتخابی قهرمانی آسیا بهعنوان سرمربی انتخاب شود. انتخابی که بسیاری را به آینده این تیم برای صعود به المپیک ۲۰۲۴ پاریس امیدوار کرد. دراگان اسکوچیچ هم که در بلاتکلیفی بود، بهعنوان سرمربی تیم ملی ابقا شد تا فوتبال ملی ایران به این شکل در وضعیت پایدارتری قرار بگیرد.
آغاز اختلافها با اعضای هیئت رئیسه در انتخابات فدراسیون فوتبال، بیشتر افرادی که برای هیئت رئیسه انتخاب شدند، نفراتی بودند که عزیزی خادم آنها را از نزدیکان و معتمدین خود میدانست. با این حال، کار فدراسیون به شش ماه نرسیده، اختلافها آغاز شد. پس از رأی کمیته استیناف در پرونده دیدار پیکان و سایپا، اتفاقات کمیته فوتسال و احتمالاً مسائلی دور از دید رسانهها، اختلافاتی میان مهرداد سراجی با شهابالدین عزیزی خادم ایجاد شد تا کمکم آتش اختلافات شعله بگیرد.
داستان تلخ و وعده تو خالی VAR فارغ از شعارهای زیادی که عزیزی خادم برای ورود به فدراسیون فوتبال داده بود و به آن عمل نکرد، مسائل دیگری هم شرایط را برای او سخت کرد. شعار شفافسازی، حرکت بر مدار قانون، درآمدزایی ۱۰ میلیون دلاری و... تمام وعدههای عملی نشده عزیزی خادم بودند، اما موضوع دیگر ورود VAR به فوتبال ایران بود. رئیس فدراسیون فوتبال قول داده بود که VAR را به ایران بیاورد و حتی برای این اتفاق، مسئله میزبانی تیم ملی از دیدارهای خانگیاش در مرحله نهایی انتخابی جام جهانی ۲۰۲۲ قطر را به VAR گره زد. موضوعی که در ادامه مشخص شد ارتباطی به میزبانی نداشته و تلاشهای فدراسیون برای گره زدن میزبانی به داستان VAR نیز به حاشیه منجر شد. اینکه اتهاماتی مطرح بود که فدراسیون فوتبال برای ورود VAR با شرکتی همکاری کرده که ریشه صهیونیستی دارد و همین مسئله نیز حواشی دیگری برای فوتبال ایران ایجاد کرد.
حذف استقلال و پرسپولیس از لیگ قهرمانان آسیا اینکه دو باشگاه با قدمت و البته پرطرفدار فوتبال ایران، یعنی استقلال و پرسپولیس با سوءمدیریتها و البته سوابق گذشته مدیریتی خود از لیگ قهرمانان آسیا کنار رفتند، مسئلهای غیرقابل انکار است. با این حال فدراسیون فوتبال نیز در این مسیر همراه بود و بازی دادن افکار عمومی برای جلوه دادن فدراسیون به چهره خوب ماجرا، اتفاقی عجیب بود. مسئلهای که با تأیید مدارک استقلال و پرسپولیس برای صدور مجوز حرفهای از سوی کمیته بدوی فدراسیون فوتبال، حتی کنفدراسیون فوتبال آسیا را هم عصبانی کرد تا این دو باشگاه، به بدترین شکل ممکن از آسیا کنار گذاشته شوند.
صعود بیدردسر تیم ملی به جام جهانی ۲۰۲۲ شاید اگر مساوی مقابل کره جنوبی در تهران رقم نخورده بود، تیم ملی سریعتر از زمان فعلی هم صعودش به جام جهانی را نهایی میکرد. با این حال با پیروزی مقابل عراق پس از انجام فقط هفت مسابقه هم کافی بود تا تیم ملی ایران سریعترین صعود تاریخ یک تیم آسیایی به جام جهانی را رقم بزند. اتفاقی که شاید با نگاهی با شروع سال و روزهای ناامیدی از صعود ایران در منامه، با خوشحالی دو چندان همراه شد تا تیم ملی سومین صعود پیاپی خود به جام جهانی را رقم بزند و برای ششمین بار در تاریخ، خود را به این رقابتها برساند.
عزل موقت عزیزی خادم و شروع تغییرات فدراسیون فوتبال با ریاست عزیزی خادم به یک سال هم نرسید، اما نه با ناکامی، بلکه درست پس از صعود تیم ملی به جام جهانی، بیقانونیها و حاشیههای ریز و درشت، باعث شد هیئت رئیسه فدراسیون فوتبال از اختیارات قانونی خود برای عزل موقت عزیزی خادم استفاده کند تا حلاوت صعود به جام جهانی برای رئیس فدراسیون فوتبال به تلخی تبدیل شود. هرچند این عزل موقت باید در تاریخ ۱۰ خرداد ۱۴۰۱ توسط مجمع فدراسیون فوتبال نیز به تأیید برسد. با این حال، هیئت رئیسه فدراسیون فوتبال تا زمان برگزاری مجمع، میرشاد ماجدی را بهعنوان سرپرست این فدراسیون انتخاب کرده است. پس از انتخاب ماجدی هم، تغییرات در فدراسیون فوتبال آغاز شد و شاید سلسله تغییر به سال ۱۴۰۱ هم برسد.
به گزارش تسنیم، سال پر فراز و نشیب فدراسیون فوتبال و در کنار آن، فوتبال ملی به پایان رسید و سال جدید نیز با آب و تاب زیادی دنبال خواهد شد. تیم ملی که صعودش به جام جهانی را قطعی کرده است، در روزهای ۴ و ۹ فروردین ماه ۱۴۰۱ باید به مصاف کره جنوبی و لبنان برود و ۱۲ فروردین نیز، قرعهکشی جام جهانی در قطر انجام خواهد شد. سال جدید هم علاوه بر چالشهای مدیریتی، هیاهوی جام جهانی را برای تیم ملی به دنبال خواهد داشت که از ۳۰ آبان ماه به میزبانی قطر آغاز میشود.
|
|
|