خیلی دلم می خواست یه عکسی از تومسیلاو ایویچ بزارم. چند وقت پیش مقاله ای رو از جناب آقای فرشید فتاحی در وبسایت ورزشی نود خوندم. گفتم این مقاله رو اینجا هم بزارم امیدوارم شما هم خوشتون بیاد. لینکش رو هم در اختیارتون می گذارم. http://www.navad.net/newscontent.aspx?newsid=24695
خداحافظ پیرمرد دل شکسته
مي گفتند هنوز آن صحنه ها را به ياد داشت و در محافل دوستانه اش به شکست عجيب هفت بر يک ايران از آ اس رم اشاره مي کرد.توميسلاو ايويچ نامي آشنا براي فوتبال دوستان ايراني است.سرمربي چند ماهه تيم ملي ايران پيش از آغاز جام جهاني 98 فرانسه دو شب پيش در سن 77 سالگي درگذشت.
مي گفتند هنوز آن صحنه ها را به ياد داشت و در محافل دوستانه اش به شکست عجيب هفت بر يک ايران از آ اس رم اشاره مي کرد.توميسلاو ايويچ نامي آشنا براي فوتبال دوستان ايراني است.سرمربي چند ماهه تيم ملي ايران پيش از آغاز جام جهاني 98 فرانسه دو شب پيش در سن 77 سالگي درگذشت.بسياري از کارشناسان عقيده دارند که بازي هاي به ياد ماندني تيم ملي در آن جام جهاني به خاطر حضور چند ماهه او راي کادر فني تيم ملي بود.البته فرايند حضور او در تيم ملي ايران هم جالب بود.ايويچ بعد از پيروزي بر استراليا در پلي آف جام جهاني 1998 جانشين والدير ويراي برزيلي شد. محسن صفايي فراهاني که آن زمان تازه رياست فدراسيون فوتبال ايران را پذيرفته بود اين تصميم را گرفت.دليل اين تصميم البته جمله اي بود که ويراي برزيلي در رختکن و در بين دو نيمه بازي ايران واستراليا به کار برده بود.ويرا زماني که ايران عقب بود به بازيکنان گفته بود کاري از دست من بر نمي آيد هرکاري که لازم است انجام دهيد تا ببريد.» ايويچ مربي سرشناس کرووات در بيمارستاني درزادگاهش اسپليت درگذشت. دليل مرگ ايويچ هنوز مشخص نشده اما او مدتها بود از بيماري ديابت رنج مي برد.
کي به ايران آمد؟
ايويچ در ديماه 1376 به ايران آمد و اقبال نسبي رسانه هاي آن زمان هم مواجه شد. اولين ميدان او بازي هاي چهارجانبه جام هنگ كنگ بود. در اين رقابتها ايران به دنبال تحمل شكست يك صفر مقابل نيجريه در يک بازي نزديک، در ديدار دوم شيلي را در ضربات پنالتي شكست داد و به عنوان سوم اين رقابتها رسيد.بردن شيلي آن روزها براي فوتبال ايران خيلي شيربن بود. دو ماه اول سال 1377 با بازيهاي ملي فراوان براي تيم ملي تحت هدايت ايويچ توام شد. تيم ملي ابتدا در 3 ديدار دوستانه مقابل 3 باشگاه فرانسوي مثل گوين كمپ نانت و مونت پوليه قرار گرفت وبعد در تبريز با نتيجه يك - يك مقابل تيم ملي فوتبال كويت متوقف شد که باعث شد تا انتقادها از او بالا رود. تيم ملي با ايويچ درمسابقات چهار جانبه ال جي شرکت کرد. شكست 2 صفر مقابل مجارستاني كه به جام جهاني صعود نكرده بود با پيروزي يك بر صفر برابر جامائيكاي صعود كننده به جام نشان داد که اين مربي فوتبال ايران را مي شناسد.
کودتا يا...؟
اما در حال حاضر همه ايويچ را با شکست سنگين 7 بر يک به ياد مي آورند.جايي که تيم ملي براي انجام 2 ديدار دوستانه فوتبال به ايتاليا رفت و جلال طالبي مربي که سالها در آمريکا سکونت داشت به عنوان مدير فني تيم ملي، به ايتاليا فرستاده شد تا رسانه ها خبر دهند که به احتمال زياد اگر تيم ملي ضعيف عمل کند تغييراتي در فوتبال ايران اتفاق بيفتد.بيژن ذوالفقارنسب دستيار ايويچ بود و او هم مدعي بود در صورت برگناري ايويچ بايد خودش سرمربي تيم ملي شود.طالبي که دارايي چي بود از دوستان نزديک صفايي فراهاني به شمار مي رفت.البته اين اتفاق افتاد و تيم ملي سپس در يك بازي كاملاً غير طبيعي كه به نظر مي رسيد واقعي نباشد7 به يك به آ اس رم ايتاليا باخت. بعد از شکست ، ايويچ مثل آب خوردن از سرمربيگري تيم ملي فوتبال بركنار شد و جلال طالبي طبق پيش بيني ها جاي او را گرفت. جالب آن که تنها چند روز بعد از اين بازي تيم ملي با هدايت جلال طالبي 4 بر يک اينتر ميلان را شکست داد تا ثابت شود شوک ها جواب داده است.بعدها برخي از بازيکنان اعتراف کردند که مي خواسته اند او برکنار شود.ايويچ بسيار با نظم بود و البته درست مثل صفايي فراهاني خشک و جدي بود.
ساختار دفاعي را تغيير داد
بسياري معتقدند يکي از محکم ترين خطوط دفاعي تاريخ تيم ملي به خاطر ايويچ بوده است.ايويچ درفوتبال ايران كار خود را روي تحكيم سيستم دفاعي در تيم ملي گذاشت و بازيکناني مثل نادر محمد خاني ، جواد زرينچه و مهدي پاشازاده را كه سال ها در تيم ملي حضور نداشتند به تيم ملي برگرداند تا به همراه محمد خاکپور سيستم دفاع خطي چهارنفره را اجرا کند و فوتبال ايران از سيستم قديمي سه – پنج- دو خارج کند.ايويچ نقش زيادي در احياي نادرمحمدخاني داشت و بازيکني که در ذوب آهن آخرين روزهاي بازي اش را پشت سر مي گذاشت بهترين بازي هاي دوران حرفه ايش را از زمان مربيگري ايويچ انجام داد.البته رسانه ها به مرور زمان با ايويچ درافتادند و همان زمان روزنامه هاي ايراني مي نوشتند که بازيکنان تيم ملي تمرينات او را مسخره مي کنند و او را به عنوان مربي اصلا قبول ندارند. حرف وحديث هايي هم بود که چون ايران براي اولين بار بعد از انقلاب به جام جهاني صعود کرده فشار از بالا باعث شده بود تصميم بگيرند يک سرمربي ايراني روي نيمکت بنشيند.گرچه خود جلال طالبي هم عقيده دارد در جام جهاني تيم ملي با تغييراتي كه خالق آن ايويچ بود نتايج نسبتا خوبي گرفت.ايويچ با يك كارنامه بسيار قوي و سابقه مربيگري در تيم هاي بزرگ اروپا به ايران آمد و از موفقترين مربيان کرووات محسوب مي شد که در دهه 1970 سه عنوان قهرماني در ليگ يوگوسلاوي با تيم هايدوک اشپليت به دست آورد.او در ادامه با تيمهاي آژاکس ، اندرلشت ، مارسي و پورتو هم قهرمان ليگهاي آن کشورها شد.البته سرمربي تيم هاي ديگري هم مثل مثل تيم ملي كرواسي ، بنفيكا ، استاندارد ليژ هم بود. او در سال 1987 ميلادي و در فينال جام باشگاه هاي اروپا موفق شد با تيم پورتو، تيم بايرن مونيخ آلمان را 2 يك شكست داده و قهرمان اروپا شود
مهدوي کيا هم ايويچ را دوست داشت
پس از جام جهاني 1998 مهدي مهدوي کيا، ستاره آن زمان تيم ملي که بعد از جام جهاني به بوخوم رفت با ستايش از ايويچ، بازي هاي خوب ايران در فرانسه را به اين مربي يوگسلاو مربوط دانست و گفت:«ايويچ در هر جلسه تمرين به ما مي گفت يوگسلاوي تنها از يک راه مي تواند به ما گل بزند و آن ضربات ايستگاهي سينيشا ميهايلوويچ است.»جالب آن که ايران در اولين بازي جام جهاني 1998 يک به صفر مغلوب يوگسلاوي شد و همان يک گل را هم ميهايلوويچ، مربي کنوني فيورنتينا روي يک ضربه ايستگاهي به نيما نکيسا، دروازه بان تيم ملي زد.
به ياد توپ قورت دادن بلاژوويچ
تيم ملي کرواسي که در جام جهاني 1998 با مربيگري ميروسلاو بلاژوويچ سوم شد پيش از جام جهاني يک بازي دوستانه با ايران انجام داد که بعد از آن بازي سرمربي اين تيم که بعدها هدايت ايران را در مرحله انتخابي جام جهاني 2002 پذيرفت گفت:«اگر يوگسلاوي بتواند ايران را شکست دهد يک توپ فوتبال قورت مي دهم.»البته بلاژويچ سعي کرد مثل ايويچ خشک و منظم نباشد و بازيکنان فوتبال ايران خاطرات بهتري از بلاژ دارند.به هر جهت بلاژويچ هم نتوانست ايران را به جام جهاني 2002 ژاپن وکره ببرد اما محبوبيت او به دليل رفتاري که داشت و همينطور حضور يک مترجم جذاب به نام چلنگر او را به يادماندني تر از ايويچ کرده بود.ولي اين واقعيت را که شايد عمر حضور ايويچ که 4 سال پيش با پيشنهاد پرسپوليس براي مربيگري روبرو شده بود در فوتبال ايران اندک بود اما او مربي اي است که نسل آن زمان بازيکنان تيم ملي همه معترفند که يکي از بهترين مربي هاي تاريخ ايران بوده است.البته پيرمرد هنوز از آن اتفاق بازي ايران و آ اس رم دل شکسته بود.کودتا عليه او به بدترين وجه انجام شد.